FİBER BETON NEDİR?
Fiber Beton (GRC, GFRC, Cam Elyaf Takviyeli Beton, Fiber Takviyeli Beton olarak da adlandırılır), çimento, ince agrega, su, kimyasal katkılar ve alkali dirençli cam elyaflardan oluşan bir yapı malzemesidir. Prekast döküm yöntemi ile cephe panelleri, kat silmeleri, kapı ve pencere süslemeleri, güneş kırıcılar, peyzaj elemanları, endüstriyel mobilyalar gibi pek çok formda üretimi yapılabilir.
PREKAST NEDİR?
Prekast, bu malzemenin püskürtme yöntemiyle kalıplara döküm yapılarak ürüne dönüştürlmesi sürecine verilen isimdir.
Prekast döküm yöntemi ile cephe panelleri, kat silmeleri, kapı ve pencere süslemeleri, güneş kırıcılar, söve, sütun, silme, payanda ve benzeri birçok yapı elemanları ile saksı, oturma grubu, diğer peyzaj elemanları, endüstriyel mobilyalar gibi pek çok formda ürün elde edilebilir.
Kalıptan çıkan ürün hızlı kürlenme ve kısa montaj süresi ile kayda değer oranda zaman kazandırır.
Fiber Beton’un bugün dünya ekonomisine, teknolojiye ve inşaat endüstrisinin estetiğine önemli katkısı vardır. Bu çevre dostu kompozit, düşük enerji tüketimi ve doğal ham maddelerle, çok çeşitli ürünlere dönüşebilir. Performans, görünüm ve maliyet avantajları sayesinde tasarımcılar, mimarlar, mühendisler ve son kullanıcılar arasında sağlam taraftarlar kazanmıştır.
Sert hava koşullarına, ısıya, yangına ve depreme dayanıklı olması açısından, hem düşük işletme maliyeti hem de yüksek güvenilirlik sunan bir malzemedir.
Enerji tüketiminin önem kazandığı günümüzde cephe kaplama panelleri ısı, ses ve su yalıtımı konusunda kullanıcılarına tatmin edici çözümler sunmaktadır.
Fiber Beton, mimari tasarımcılara başka hiçbir malzemenin sağlayamayacağı sınırsız bir tasarım özgürlüğü tanır. Roma, Rönesans, Gotik disiplin ve formlarından İslam ve Türk mimarisine; klasik mimariden modern mimari unsurlara kadar tüm dekoratif bina süsleme elemanlarının imalatı Fiber Beton ile mümkündür.
Prekast Cephe Panelleri ve Dekoratif Bina Süsleme Elemanları
Prekast Bank ve Çiçeklik gibi Peyzaj Elemanları
Prekast Endüstriyel Mobilyalar
Fiber Betonun Avantajları
Daha Hafif
Kalınlık 20 -25 mm arasındadır. İnce malzeme olması nedeni ile bina üzerine gereksiz aşırı yük gelmez. Nakliye ve montaj kolaydır. 2 cm kalınlığındaki malzemenin ortalama ağırlığı 35 kg/m² dir. Bina cephelerinde klasik sisteme göre %70 daha hafiftir.
Ses Yalıtımı
10 mm kalınlığındaki ürün 300 Hz de 20 dB den 400 Hz de 35 dB ses azalması sağlar.
Çevre Dostu
Daha az, su ve çimento kullanımı ve düşük nakliye maliyetleri sayesinde yaşamı koruyan, doğaya saygılı ürünler üretmek mümkündür.
Yanmaz
GFRC, yanmaz, yüksek sıcaklıkta yapısı bozulmaz, alev yapıya geçmez. DIN normuna göre A-1 sınıfı bir malzemedir.
Su Geçirmez
Prekast Fiber Beton su ve dış etkenlere karşı yüksek dirence sahip bir malzemedir. İçindeki kimyasal katkı ve dolu malzeme olması nedeni ile su ve rutubeti arka yüzeye geçirmez.
CAM ELYAF TAKVİYELİ BETON KABUK PANEL BİLEŞENLERİ
GLASS FIBER REINFORCED CONCRETE (GFRC, GRC)
ÇELİK KARKAS
Panel sistemi içinde kullanılan, panelin dış yüklere karşı dayanımını sağlayan ve binaya montajında kullanılan karkas sistemidir. Montaj öncesi ve sonrası panel üzerine gelecek yüklere (rüzgâr, bina hareketleri ve tasmanlar, deprem, nem ve sıcaklık gerilmeleri, panel statik yükleri, taşıma ve montaj sırasında oluşacak yüklemeler vs.) dayanacak şekilde dizayn edilir. Rüzgâr yükleri ve deprem için gerekli hesap değerleri projede öngörülen hesap değerlerine göre seçilir. Çelik karkas ankraj ayrıca nem ve ısıl farklarında kabukta oluşacak gerilmeleri yüzeyde gerilme oluşturmayacak şekilde esnek sistemler ile karşılar ve GRC kabuğun zarar görmesini engeller.
ÇİMENTO
Bilinen çabuk sertleşen portland ve beyaz çimento onaylı, TSE’ye uygun bir kaynaktan temin edilir.
CAM ELYAFI
Beton içinde beton ömrü kadar dayanacak özel alkaliye dayanıklı (AR – Alkali Rezistans) kullanılır. Elyaf mutlaka cam elyafı ve alkali dayanımlı olmalıdır. AR cam elyafı GRCA tarafından onaylı bir fiber üreticisinden temin edilir.
KATKI MALZEMELERİ
Beton karışımında, işlenebilirliği arttırmak, kür süresini azaltmak, yüksek mukavemet ve iyi bir beton kalitesi elde edebilmek amacıyla uygun bir süper akışkanlaştırıcı ve uygun katkılar kullanılır.
KUM
Gerekli granülometride, %90’ın üzerinde silis içeren temiz ve kuru kum kullanılır.
FİZİKSEL ÖZELLİKLER VE TOLERANSLAR
28 günlük priz sonunda GRC kabuk aşağıdaki değerleri taşıyacaktır.
Tüm üniteler A1 sınıfı yangın dayanımı olacak şekilde üretilir ve gerekli belgeler müşteriye sunulur.
GRC Prekast elemanların donma-çözünme çevriminde zarar görmeyecek şekilde su/çimento oranı düşüktür ve ürünler kılcal boşluk içermez.
Ultımate Strenght (MOR) 150-200 kg/cm2
Elastik Limite (LOP) 50-90 kg/cm2
EĞİLME
(Bending)
Ultımate Strenght (MOR) 60-100 kg/cm2
Elastik Limite (LOP) 40-60 kg/cm2
ÇEKME
(Tensil)
400-600 kg/ cm2
BASINÇ MUKAVEMETİ
(Compressive Strenght)
10-20 kJ/m2
ÇARPMA MUKAVEMETİ
(Impact Strenght)
100-200/cm2
ELASTİKİYET MODÜLÜ
(Elastik Modülüs)
1,9 – 2,1 ton/m3
KURU YOĞUNLUK
%0,2 – 0,5